Manifestacije u Crnoj Gori


Crna Gora je predivna destinacija ne samo za odmor, već i za upoznavanje lokalne kulture ove male države Balkana. Međutim, uprkos tome raspolaže sa više nego dovoljno prostora za održavanje svih mogućih manifestacija i festivala. Štaviše, neki od najpoznatijih festivala u Evropi se održavaju upravo ovdje, u jednoj od najljepših turističkih destinacija Evrope.

 

Manifestacije u januaru

Vrela zima u brdima  Veoma bogata turistička manifestacija sa izuzetnim kulturno-umjetnickim i zabavnim sadržajem. Vrela zima u brdima i brojne priredbe koje je čine odigravaju se u gradovima na sjeveru Crne Gore, kao i na padinama i skijalištima Durmitora, Bjelasice, Sinjajevine… Brojna gostovanja muzičkih zvijezda, žurke u najpopularnijim lokalima, sportska dešavanja, razni programi, kako u hotelima tako i na otvorenom čine samo dio bogate ponude ove manifestacije.

Montenegro Winter Cup je manifestacija koja se održava na Žabljaku. U pitanju su auto-trke na snijegu koje se održavaju na padinama Durmitora.

 

Manifestacije u februaru

Dan Svetog Tripuna je manifestacija koja se održava u Kotoru. Riječ je o tradiciji koja potiče još iz IX vijeka. Svečanosti u slavu zaštitnika grada Sv.Tripuna, počinju krajem januara, a zavrsavaju se prvih dana februara. Na lokaciji ispred stare kotorske Katedrade Sv.Tripuna, Bokeljška mornarica prvo izvodi kolo, zatim slijedi misa, te procesija kroz grad. Svečanosti prati i smotra crkvenih horova, gradska muzike, i plesovi raznovrsnih folklornih društava.

Festival mimoze - je manifestacija koja se vezuje za Herceg Novi. Festival mimoze u Crnoj Gori je proslava lokalne kulture, kuhinje i dolaska proljeća, obilježena učešćem zajednice, živopisnim prikazima mimoze i nizom muzičkih i kulinarskih užitaka. Praznik mimoze održava se prvog vikenda februara svake godine, prvenstveno u Herceg Novom, uz aktivnosti i u obližnjim mjestima kao što su Igalo i Baošići. Tradicija duga preko 50 godina, a započela je 1969. godine. Mimoza slavi buđenje prirode nakon duge i okrutne zime, koja utire put živopisnom i sunčanom proljeću. Ovaj festival važi za okrepljujući prizor, naročito zbog žutih cvjetova  mimoze koji naprosto prizivaju sunce i toplotu. Festival počinje paradom djevojaka koje marširaju i nose cvjetove mimoze, praćene limenim duvačkim orkestrom. Naravno, parada nije jedini dio festivala koji se može pohvaliti i duhovitom notom – paradom zanimljivih kostima koji podsjećaju na jedan veliki maskenbal na otvorenom. 

                          

 

Tradicionalni lastovski karneval - Oržava se u tivatskoj Donjoj Lastvi. Povorka sa maskama i Karnevalom, tradicionalno iz Sedmog kvarta kreće ka mulu u Donjoj Lastvi, ispred crkve Svetog Roka, mjestu na kojem će isti biti osuđen za sve prošlogodišnje nedaće bez prava žalbe, odnosno demokratije. U karnevalskoj povorci svake godine se nađe i gradska muzika Tivta, kao i mažoretke raznih plesnih klubova. Nakon suđenja i spaljivanja Lastovskog karnevala, fešta se nastavlja u hotelu "Kamelija" malim maskenbalom za djecu i maskembalom za odrasle, na kojem se dodjeljuju nagrade najboljim maskama.

Hercegnovski “Zimski salon” – Kao dio Praznika mimoze, hercegnovski i stvaraoci iz okruženja, okupljaju se u ovom gradu da stvaraju, izlažu i promovižu svoja umjetnička djela. Vajari, glumci. llikovni i brojni drugi kulturni umjetnici svake godine uzimaju učešća u ovoj manifestaciji koja ima svoju tradiciju dugu više od 40 godina.

Kotorski karneval je manifestacija koja se održava u Kotoru. U pitanju je veliki godišnji karneval sa nizom manifestacija – tradicionalnim maskenbalom, smotrom mažoretki, dječjim karnevalom, promocijom lokalne kuhinje, karnevalskim koncertima itd. Tradicionalne kotorske karnevalske fešte najveća su zabavna manifestacija u Crnoj Gori. Kotorski karneval posjeti nekoliko hiljada ljudi. Osim karnevalskih trupa iz Kotora i drugih primorskih i gradova Crne Gore, u Kotorskom karnevalu učestvuju i mnoge karnevalske grupe iz Evrope i svijeta.

 

Manifestacije u martu

Dani kamelije – je manifestacija koja se održava u Stolivu, nadomak Kotora. Lokalna manifestacija sa bogatim programom kojim dominira kamelija i aranžiranje iste. Tokom višednevnih događanja, posebno se ističu izložba aranžmana, Bal kamelija i izbor dame Kamelija, kao i niz koncerata. Po legendi, davne, 1870. god. ovaj cvijet je donio stari stolivski kapetan sa Dalekog Istoka (Japan) u Boku Kotorsku da bi ga poklonio svojoj ženi.

Zlatna pahulja / Zlatna staza – je festival za naše najmlađe koji se organizuje u Rožajama. U pitanju je muzički festival koji okuplja najbolje autore muzike za djecu i najmlađe izvođače.

Durmitorski zlatni orao je skijaško takmičenje koje se održava na obroncima Dumitora.

Festival vina i ukljeve - je jedan od najznačajnijih crmničkih i barskih fešti. Tradicionalna manifestacija lokalnim vinogradarima i ribarima omogućava prezentovanje svojih proizvoda, a posjetiocima uživanje u ukusima domaće kuhinje, muzici i druženju. Festival vina i ukljeve je idealna prilika da degustirate lokalne specijalitete, probate čuveno crmničko vino, ali i da posjetite Virpazar.

 

Manifestacije u aprilu

Putevima Kralja Nikole – manifestacija na relaciji Bar – Bijelo Polje. Poznata po prolasku kroz veliki broj crnogorskih i povremeno italijanskih gradova, ova trka je jedna od onih koja je u programu međunarodne biciklističke organizacije i tradicionalno se vozi svake godine. Ovo je izuzetan događaj od regionalnog karaktera jer se smatra jednom od najjačih trka na Balkanu, te je s toga posjećuju i svi balkanski biciklisti. Vozi se sjeverom Crne Gore jednako kao i Jadranskom obalom, a u jednom momentu takmičari se sele za Italiju gdje u oblasti Pulje nastavljaju takmičenje.

Podgorica – Ultra maraton – Sportska manifestacija u ekstremno zahtjevnoj disciplini trčanja na 100km. Karakteriše je relativno veliki broj učesnika kao i to sto se trči 100 krugova oko brda Ljubović u centru glavnog grada Crne Gore.

Festival mladih muzicara Crne Gore je manifestacija koja se održava u Kotoru. Okuplja učenike i studente muzičkih skola i akademija u izuzetno velikom broju. Ovo je najljepsa prilika da se na jednom mjestu vidi ogroman umjetnički potencijal jedne relativno male evropske drzave.

 

Manifestacije u maju

Sajam suvenira Crne Gore – se održava u Budvi. Godišnji sajam-izložba suvenira sa tematikom Crne Gore u hotelu Tara u Bečićima nadomak Budve, rado je posjećen od strane svih turista u zemlji. Široka ponuda lijepo urađenih ukrasa i predmeta iz svakodnevne crnogorske kulture pravi je poziv za sve koji zele da ponesu uspomenu na našu zemlju sa sobom.

Budvanski karneval - se održava svake godine od 1. do 3. maja.  Budvanski karneval je rijedak festival u Crnoj Gori većinski usmjeren na mališane. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji ispunjenoj šarenim kostimima, veselim paradama i pozorišnim predstavama na otvorenom. Odlikuju ga različite takmičarske sekcije i aktivnosti, zbog kojih je uvijek poseban doživljaj. Ovo se naročito odnosi na djecu, sa posebnim lutkarskim predstavama i maskenbalima, i drugim takmičenjima i igrama u kojima uživaju oni najmlađi. Budvanski karneval je događaj koji  kombinuje tradicionalnu crnogorsku kulturu sa savremenom zabavom, što ga čini obaveznim za posjetu za one koji žele da iskuse jedinstvenost crnogorskih festivala.

Gađanje kokota - je tradicionalna manifestacija kada Peraštani slave veliku pobjedu nad Turcima, na jedan pomalo neobičan način. Naime, postavlja se pravi kokot (pijetao), na 300 metara od obale, na plutajući komad daske. A sa obale, samo muškarci koji se prijave za takmičenje, gađaju kokota iz puške. Gađanje počinje prije zalaska sunca i nekada može da traje satima, pa se desi da bude čak i odloženo za sledeći dan, ukoliko padne mrak. Gađanje otvaraju članovi Bokeške mornarice, zatim Peraštani dobijaju svoju priliku i na kraju gosti, ukoliko kokot ne bude pogođen ranije.

Medjunarodni sajam knjiga – Nova i izvanredno posjecena manifestacija koja se održava u Podgorici. Sa ciljem da postane tradicionalan, Sajam je prve godine okupio na desetine izdavača iz balkanskih zemalja, uz nekoliko onih koji su došli čak sa Srednjeg istoka.

Dan mladosti – Manifestacija koja se održava 25. maja u  Tivtu, na datum koji je u istoriji bivše SFRJ bio poznatiji kao Dan mladosti – rendan jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. 25. maja u Tivtu se okupi ogroman broj jugonostalgičara. U okviru programa proslave „Dana mladosti“, izvodi se nekadašnja jugoslovenska himna „Hej Sloveni“, slet, kulturno – zabavni program, igraju se prijateljske fudbalske utakmice… Kao nekada, kroz nekoliko crnogorskih gradova organizuje se tradicionalno nošenje „štafete mladosti“, koja na kraju stize u Tivat.

Dani magnolije i "Turistički cvijet" - U okviru manifestacije "Dani magnolije" održava se tradicionalna akcija "Turistički cvijet" organizovana od strane Turističke organizacije Tivat. Akcija ima za cilj animiranje građana da daju svoj doprinos uređenju grada u hortikulturnom smislu, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni. Akcija se otvara početkom maja, a komisija je angažovana na terenu cijele opštine Tivat sve do početka juna kad se biraju najbolji kandidati. Kategorije koje se biraju su: Najljepše uređena dvorišta, Najuređenije dvorište ispred stambeno-poslovnog prostora, Najljepši balkon, Najljepša živa ograda, Njaljepše stablo magnolije, Originalnost u hortikultunom  uređenju prostora...

 

Manifestacije u junu

Budva Music Festival – Najveći muzički festival na južnom Jadranu, Pjesma Mediterana, kako ga jos nazivaju pravi je turistički hit u uvijek dobro posjećenoj Budvi. Tokom nekoliko večeri svojim kompozicijama se publici predstavljaju crnogorski i inostrani izvođači. U revijalnom dijelu festival nastupaju najveće zvijezde regiona, a često i zvijezde evropske muzičke scene.

Festival podvodnog filma – je manifetsacija koja se odrganizuje svake godine u Kotoru. Osmišljen je kao festival za promovisanje bogatstva morskog biljnog i životinjskog svijeta na području Crne Gore. Festival podvodnog filma održava se tokom juna i okuplja autore filmova iz cijele Evrope koji veličaju ljepotu podvodnog svijeta, ali i vještine ronilaca i kamermana koji su ih snimili.

Medjunarodni festival plesa – u Budvi je godišnja manifestacija koja okuplja na desetine plesnih škola iz regiona. Takmičenja po uzrastima i disciplinama veoma su popularna i jako posjećena.

Festival Skale - pod sloganom ,,Naše more, naše skale” održava se u Herceg Novom i glavna je atrakcija za sve turiste iz okolnih zemalja. Atraktivni izvođači, moderna muzika i svetska scenografija dužine preko 25 metara i sa ekranima preko 200 kvadratnih metara samo su jedan od razloga zašto ne smijete da propustite ovaj muzički spektakl.  Poznat po mediteranskom zvuku koji se tokom nekoliko noći čuje sa hercegnovske Kanli-kule, ovaj festival pruža sansu mladim autorima i izvođačima da zakorače u svijet muzike. 

Dan Bokeljske mornarice - U Kotoru se na Trgu od oružja, svake godine obilježava Dan Bokeljske mornarice. Svečanosti prisustvuje veliki broj građana Kotora i poštovalaca istorije i tradicije ove čuvene mornarice . Bokeljska mornarica Kotor je memorijalna ogranizacija sa sjedištem u Kotoru, koja je izvorno utemeljena kao najstarija bratovština pomoraca na Jadranu i jedna od najstarijih na svijetu. Prema tradiciji i istorijskim indicijama osnovana je 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije hrišćanskog sveca mučenika Tripuna i kasnije ga proglasili zaštitnikom grada. Proteklih vjekova Bokeljska mornarica je prošla kroz mnoge transformacije – od humanitarne, preko vojne, pa sve do memorijalne organizacije, kakva je danas. Za sve to vrijeme ona se u svim svojim aktivnostima rukovodila geslom: FIDES et HONOR – VJERA i ČAST.

                             

 

Žućenica fest - je gastro manifestacija koja se održava u cilje prezentacije bokeljske kuhinje. Organizuje se već 14 godina od strane Organizacije žena Tivat i Radio Tivta. Na ovom festivalu gastronomije i narodnog stvaralaštva posjetioci su u mogućnosti da probaju maštovita jela od žućenice ili kako je neki zovu cikorije, autohtone primorske divlje jestive trave. Poseban žiri ocenjuje i nagrađuje kvalitet jela, najbolje aranžmane i dekoracije, a potom je jedan dio večeri posvećen zabavnom programu u kojem učestvuju mažoretke Tivta, gradska muzika Tivta, kao i mnogi drugi izvođači.

Tivatsko kulturno ljeto - Prugatorije - Centar za kulturu Tivat organizuje najznačajniju kulturnu manifestaciju - Festival mediteranskog teatra. Prugatorije se održavaju u ljetnjem periodu (od sredine juna do kraja avgusta). Tivatsko kulturno ljeto posebno je interesantno posljednjih godina, jer u vrijeme trajanja ovog festivala, posjetioci, među kojima je veliki broj domaćih i stranih gostiju, mogu vidjeti veoma dobre pozorišne komade i predstave, od kojih je najveći broj nastao u produkciji Centra za kulturu Tivat. Najveći broj predstava odvija se na tivatskoj ljetnjoj pozornici. Sadržaji manifestacije Prugatorije obiluju gostovanjima različitih i veoma kvalitetnih domaćih i stranih pozornišnih trupa, predstavama, književnim večerima, likovnim izložbama i sl. Turisti koji barve u Tivtu zahvaljujući bogatom sadržaju Prugatorija uvijek puni utisaka odlaze iz naše zemlje i opet joj se rado vraćaju.

 

Manifestacije u julu

Festival dramskih amatera Crne Gore – se održava u Bijelom Polju. Festival Dramskih Amatera Crne Gore osnovan je daleke 1970. godine. Tokom 7 dana festivala nekoliko hiljada građana Bijelog Polja i okolnih mjesta odgleda program festivala. Pored pozorišnih predstava tokom festivala poslije svake održane predstave održavaju se razgovori o predstavi na kojem pozorišni stručnjaci (reditelji, glumci, scenaristi) daju svoj kritički osvrt o predstavi. Pored pozorišnih festival prate i drugi kulturni sadržaji. Tako se u okviru festivalskih dana organizuju izložbe slika,muzički koncerti i slično. Na samom kraju Festivala organizuje se predstava u čast nagrađenih na festivalu. Dvije najbolje predstave na festivalu učestvuju na sličnim festivalima u okruženju. 

Barski ljetopis – je najvažnija kulturna manifestacija u Baru uopste. Barski ljetopis je festival raznovrsnih sadržaja koji uključuje: održavanje pozorišnih predstava, pozorišnih trupa iz zemlje i inostranstva, likovne izložbe, književne večeri, koncerte duhovne i klasične muzike… Programi „Barskog ljetopisa“ se održavaju na različitim uglavnom montažnim scenama na nekoliko lokacija u gradu. Jedna od najzanimljivijih priredbi, u okviru Barskog ljetopisa je i Mediteranski sajam knjige.

Međunarodni festival klasične muzike Dani muzike - osnovan je u Herceg Novom i ustalio među hercegnovskim festivalima u terminu 10-20. jula.  Pokrovitelji Dana muzike su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Herceg Novi. Festival Dani muzike ima dinamiku koja odgovara konceptu ljetnog festivala u skladu sa potrebama publike, prateći tendencije na svjetskim festivalima klasike i značajne godišnjice i jubileje. Umjetnici sa svih kontinenata na hercegnovskim scenama nastupaju potvrđujući da je muzika univerzalan jezik i da Umjetnost zaista čini Svijet boljim mjestom.

Medjunarodni festival pozorišta za djecu – Osnovan je 1993. godine i održava se uvijek u prvih 12 dana jula u Kotoru, gradu – baštini UNESCO-a i u Boki, jednom od 30 najljepših zaliva svijeta. Organizuju se razni programi od kojih su devedeset posto besplatni, a preostali imaju simboličnu cijenu ulaznica.  Festival je bogat mnogim predstavama, filmovima, izložbama, koncertima, plesovima, knjigama, umjetničkim instalacijama i radionicama. Festival je prvenstveno posvećen inkluziji djece i mladih iz društveno ranjivih grupa, volonterizmu, interkulturalnosti, angažovanosti i aktivizmu.

Don Brankovi dani - Don Branko Sbutega je bio Kotorski katolički sveštenik, župnik crkve u Dobroti. Na uspomenu na ovog velikog dobrotvora iz Kotora, svake godine se održavaju Don Brankovi dani muzike, koji uvijek počinju na dan državnosti Crne Gore, 13. jula i traju mjesec dana. U okviru don Brankovih dana, po kotorskim trgovima se održavaju predstave i koncerti klasične muzike. Gosti iz inostranstva i Crne Gore uživaju u prelijepim izvođenjima  gdje se Kotor predstavlja kao prava prestonica kulture. Najveći broj koncerata se održava na platou ispred Katedrale Sv. Tripuna. Cilj ove manifestacije jeste da se dijelo i život Don Branka Sbutege nikada ne zaboravi, kao i da se ožive kotorske ulice, pjace i trgovi. U okviru Don Brankovih dana muzike u Kotoru se ispred Katedrale Sv. Tripuna odigrava Smotra mode i umjetnosti, koja traje dvije noći. 

Fašinada -  je jedinstvena tradicionalna svečanost koja se 22. jula svake godine održava u Perastu. To je običaj nasipanja kamenja oko ostrva Gospa od Škrpjela, radi očuvanja statike ovog veštačkog ostrva. Stanovnici naselja oko zaliva barkama dovoze kamenje do ovog veštačkog ostrva i zatim ga izbacuju oko obale. U svečanosti, praćenoj narodnim pjesmama, učestvuju samo muškarci. Ova tradicija se održava od nastanka ostrva, što je više od 500 godina. Ono što je čini jedinstvenom je to što se običaj nikada nije prekidao, ni za vrijeme ratova ni posle zemljotresa. Ovoj manifestaciji, odnosno fešti, prisustvuju Bokelji i turisti, jer Fašinada predstavlja kulturno-turističku manifestaciju. 2013. godine  ovaj običaj je uvršten u nematerijalnu kulturnu baštinu. 

Dani Mrkojevića – je manifestacija zabavnog karaktera koja se u Baru održava poslednje nedelje u julu mjesecu. Cilj manifestacije je da se mnogobrojni posjetioci i turisti upoznaju sa tradicijom, bogatom bastinom i kulturnim identitetom barskog kraja. Uz bogato posluženje i jela tradicionalne crnogorske kuhinje, manifestaciju „Dani Mrkojevića“ karakteriše i zabavno – muzički program , u kojem učestvuju kulturno – umjetnička društva iz Bara.

Kotorske ljetnje fešte – traju tokom jula. Za ljubitelje lijepog zvuka, klasične i duhovne, kamerne te instrumentalne muzike, najinteresantija je muzicka svecanost KOTOR PRO ARTE. Tu manifestaciju obilježavaju koncerti koji se uglavnom održavaju u kotorskim crkvama, i koncertnim dvoranama. Poklonici kulture u mogućnosti su da odslusaju mnoge koncerte velikih svjetskih muzičkih stvaralaca. Dvorane za koncertna muziciranja u Kotoru, tih dana, ispunjene su zvucima muzike koja je nekada izvođena na evropskim dvorovima.

Internacionalni festival mode – u Kotoru  je sve vise prepoznatljiv poslednjih godina. Festival mode traje nekoliko dana i okuplja modne kreatore iz Crne Gore, okruženja i inostranstva. Najzastupljeniji su ipak renomirani italijanski kreatori i njihove najnovije kreacije. Smotra mode u Kotoru traje vec nekoliko godina, a do sada su se na njoj, izmedju ostalih, predstavili : Dolce Gabanna, Pal Zileri, Prada, Armani, Ferre, Versace… Pored ljubitelja savremenih modnih trendova i lijepog oblačenja, tih dana Kotor je i centalno mjesto biznismena, glumaca, vlasnika modnih kuća i ostalih ličnosti iz svijeta džet seta.

Ulcinjska noć  je zabavno – turistička manifestacija čiji je cilj promocija turističke ponude Ulcinja i okoline. Sastoji se iz serije koncerata u Starom gradu i na plažama, kao i od različitih načina animacije posetilaca uz degustaciju jela lokalne kuhinje.

Ljetnja scena - je manifestacija koja se održava tokom jula i avgusta na ljetnjoj pozornici u Starom ulcinjskom gradu. Traje mjesec dana, a njen cilj je promovisanje kulturno-istorijskih vrijednosti Ulcinja. Ljetnja scena podrazumijeva izvođenje različitih pozorišnih predstava, gostovanje muzičkih grupa, održavanje izložbi...

Boćarska olimpijada – je veoma Interesantna sportska tradicionalna manifestacija koja se održava u Tivtu. Specifična je i zanimljiva zbog starih narodnih pravila igre pa samim tim predstavlja i turističku atrakciju. Na tivatskoj boćarskoj olimpijadi, pored takmičara iz Tivta, učestvuju i takmičari iz velikog broja drugih gradova Crne Gore, kao i iz inostranstva. Boćanje je u primorskim gradovima  tradicionalni sport koji stremi sve većoj popularnosti kao najstarija manifestacija koja se u ovom gradu održava.

Cetinjsko kulturno ljeto  Folklorne priredbe, koncerti, autorske večeri, likovne izložbe i drugi slični kulturni sadržaji čine program Cetinjskog kulturnog ljeta. Počinje sredinom jula i traje mjesec dana. Sve manifestacije održavaju se na scenama Ljetnje pozornice, na Balšića pazaru i na prostoru cetinjskog gradskog parka. Osim pozorišnih predstava, crnogorske produkcije publika u okviru ove manifestacije može da vidi i djela poznatih evropskih, te autora iz bivših jugoslovenskih republika. Takođe, za posjetioce te manifestacije izvode se i poznate  opere i koncerti kamerne muzike.

Medjunarodni festival folklora Festival folklora održava se na Cetinju od 2000. a internacionalni karakter poprimio je 2004.  od kada se organizuje pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF. Cilj manifestacije je kulturna edukacija, ali i podsticaj razvoja stvaralaštva u folklornoj, muzičko-horskoj, dramskoj i drugim umjetnostima. Folklorne priredbe su izvrsne i rado posjećene, pa ih toplo preporučujemo na vašem putu upoznavanja Crne Gore.

                           

 

Brdske auto-trke – Ivanova Korita - je manifestacija poznata kao šampionat za brdsku auto trku na stazi Cetinje – Ivanova korita (Lovćen), dužine 12.200 m sa visinskom razlikom 610 metara. Od 1981. godine ova trka se nalazi i u kalendaru Međunarodne automobilske federacije – FIA. Ovaj šampionat za brdsku auto trku Cetinje – Ivanova korita (Lovćen), je jedini koji se boduje po novom sistemu koji je određen uvođenjem zonskog prvenstva Evrope, 1995. godine. Na pomenutom prvenstvu trka je označena novim imenom - FIA brdski izazov. Posebno dok traje jednodnevna ljetnja auto trka, čitava staza kojom se trka vozi, te sva dobro pregledna mjesta na dionici puta Cetinje –Ivanova korita prepuna su ljubitelja brze vožnje, autmobilskih fanova i drugih posmatrača, koji sa nestrpljenjem čekaju ishod trke, bodreći takmičare.  

Katunske sportske igre – Njeguši - manifestacija koja se održava krajem jula u selu Njeguši nadomak Cetinja. Tada se u pomenutom selu okupi veliki broj građana, nekadašnjih stanovnika Njeguša i njihovih potomaka, da odmjere snage u starim disciplinama, po kojima se nekada mjerila hrabrost, spretnost, viteštvo i kroz koje se razvijao takmičarski duh. Tih dana aktuelne su tradicionalne stare igre kao što su : skok u dalj, potezanje konopca, skok u vis, bacanje kamena s ramena, jahanje konja.

 

Manifestacije u avgustu

Ratkovićeve večeri poezije - je najveća crnogorska smotra poezije koja se održava svake godine u Bijelom Polju. Nosi ime jednog od najistaknutijih crnogorskih poeta 20-og vijeka, Rista Ratkovića. Ratkovićeve večeri poezije su među prvima otvorile prostor za pjesnike i umjetnike iz cijele bivše Jugoslavije. Nagrada „Risto Ratković“ dodeljuje se za najbolju knjigu poezije za prostor Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Posebno je važno napomenuti što samo učestvovanje u ovoj jedinstvenoj smotri služi kao odskočna daska u literarnom stvaranju mnogih mladih pjesnika ovog regiona.

                      

 

Medjunarodni festival tamburaskih orkestara - Ovaj Festival baštini i afirmiše tradicionalnu narodnu muziku stanovništva Crne Gore i okruženja. Ova manifestacija doprinosi uspostavljanju i razvoju prijateljskih i privrednih veza, afirmaciji i prezentaciji kulturnog nasljeđa sjevera Crne Gore kao i valorizaciji i prezentaciji turističkih potencijala ovog kraja. Svake godine na Festivalu nastupi od osamnaest do dvadeset tamburaških orkestara iz osam do deset država, uz učešće od preko 200 majstora tambure. Na Festivalu, pored tamburaških orkestara, građani imaju priliku da čuju i renomirane soliste iz zemlje i okruženja.

                          

 

Internacionalni likovni susreti “Slikari Lazovići” - manifestacija koja se svake godine organizuje u selu Bistrica nadomak Bijelog Polja. Manifestacija je pokrenuta sa ciljem da promoviše slikarstvo u Bijelom Polju, ali i da očuva veoma bogatu slikarsku tradiciju koju ima Bijelo Polje predstavljenu kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović s kraja 18. do polovine 19. vijeka. Svake godine učestvuje veliki broj slikara kako iz Crne Gore, tako i iz regiona.

Lake fest -  je festival rok muzike koje se svake godine održava u Nikšiću, na jezeru Krupac. Okuplja vrlo značajna imena crnogorske i regionalne scene. Svake godine, sem muzičkog dijela, pažnja se poklanja i kampu koji bez sumnje nosi epitet najvećeg festivalskog kampa na prostoru bivše Jugoslavije. Poznata je i ekološka orijentacija manifestacije, čijim programima je posvećeno mnogo vremena i sredstava, pa je Lake fest s pravom prepoznat kao prvi zeleni festival u Crnoj Gori i kao takav prepoznat u regionu. Ovaj festival povezuje centralni, južni i sjeverni dio Crne Gore i daje mogućnost posjetiocima da ne samo uživaju u mužičkom spektaklu nego i da dožive Crnu Goru na najljepši mogući način.

Festival uličnih svirača - je festival koji se svake godine održava u Nikšiću. Tokom trajanja festivala posjetioci uživaju u različitim tačkama performera koji dolaze iz čitavog svijeta. Žongleri, hodači na štulama, one-man-band, performeri sa vatrom, klovnovi, muzičari, plesači su samo neki od bogatog programa ovog festivala koji se u toku održavanja priređuje na više lokacija u gradu. Performansi umjetnika iz različitih djelova svijeta daju i priliku edukacije o drugim kulturama i vidovima zabave kroz muziku, vatreni šou, ples, predstave i cirkuske akrobacije.

Entrance – festival elektronske muzike - Ovaj festival elektronske muzike održava se tokom avgusta u mestu Rose, preko puta Herceg novog.  U zivopisnom ambijentu gdje se spajaju kamen i voda ljubitelji elektronskog zvuka imaju priliku da slušaju majstorstva poznatih evropskih DJ-eva.

Međunarodni ljetnji karneval – Slično zimskom, i ljetnji karneval namijenjen je zabavi i slavlju na ulicama i trgovima Kotora. Za razliku od zimskog koji je nešto manjeg obima, ljetnji karneval je internacinalnog karaktera i okuplja domaće ali i brojne karnevalske grupe iz inostranstva. Karnevalska povorka prolazi glavnim magistralnim putem, preko Kotorske Rive, gdje ih posjetioci pozdravljaju. Na glavnom gradskom trgu se održava „suđenje karnevalu“, gdje velika maskota bude postavljena i kojoj se sa velike bine „sudi“ za sve ono loše što se desilo u prethodnoj godini u Kotoru. Nakon suđenja, ta maskota se spaljuje pored mora i na taj način sve ono loše je otišlo sa njom. U toku karnevalskih dana, na glavnoj Kotorskoj pijaci je moguće kupiti razne maske, krinke, svak ko želi da bude dio karnevala je dobrodošao.

                                

 

Bokeška noc  je manifestacija koja se održava u zadnjoj sedmici avgusta u Kotoru. Iako tada još uvijek sezona nije završena, ovom manifestacijom Kotorani i Boka Kotorska ispraćaju ljeto. Bokeška noć je manifestacija na vodi, maskenbal čamaca na vodi. U akvatorijumu kotorskog zaliva, ukrašeni čamci plove čak tri kruga, nakon čega ih stručna komsija nagrađuje novčano, prvu, drugu i treću nagradu.Nakon proglašenja pobjedničkog maskiranog čamca, posjetioci uživaju u petnaesto-minutnom vatrometu.  A u starom gradu se nastavlja žurka, gdje na svakom kotorskom trgu nastupaju razni mizički bendovi.

                               

 

Lastovske svečanosti – Manifestacija se tradicionalno organizuje u mjestu Gornja Lastva, nadomak Tivta. Organizatori manifestacije su kulturno–turističko i zavičajno društvo „Napredak“ te tivatski Centar za kulturu. Prve subote avgusta održava se glavna fešta „Lastovskih svečanosti“. Feštu čine: kulturno–umjetnički programi, kolo „Bokeljske mornarice“ uz pratnju Glazbeno-prosvjetnog društva „Tivat“. Mnogobrojni domaći i strani gosti kao i građani Tivta, koji posjećuju pomenutu manifestaciju, uživaju u slušanju izvornih lastovskih pjesama, kao i u tradicionalnim plesovima poznatijim kao lastovsko i škaljarsko narodno kolo. Veoma interesantan sadržaj manifestacije su i „Večeri u mlinu“, posvećene klapskim pjesmama (tradicionalnom načinu pjevanja koje je zastupljeno u Boki i Dalmaciji).

Cetinjsko bijenale – Veoma značajna likovna manifestacija, kako za Cetinje tako i za Crnu Goru. 1990 godine je na Cetinju po prvi put organizovana međunarodna smotra likovnih stvaralaca pod nazivom „Cetinjski bijenale“. Manifestacija je prerasla u Međunarodni bijenale savremene likovne umjetnosti. Ova prestižna manifestacija održava se na Cetinju svake druge godine. Umjetnici, stvaraoci, i kritičari iz cijelog svijeta okupe se na Cetinju da uživajući u ljepotama ovoga grada, predstave svoje radove, a nerijetko i sami organizuju razne slikarske i umjetničke radionice u kojima nastaju nova djela. Na Bijenalu su predstavljene izložbe istaknutih jugoslovenskih i evropskih stavaralaca likovne i srodnih umjetnosti, a posebna novina su umjetnički performansi.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival je najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori koji traje već duže od tri decenije. Internacionalni program festivala sastoji se od takmičarskih selekcija: dugometražnih igranih ostvarenja, studentskih filmova i selekcije Mreže festivala Jadranske regije. Vantakmičarski program Kino Evropa obuhvata recetna ostvarenja etabliranih evropskih autora. Glavni cilj festivala je da promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, posebno otvarajući prostor za autorke i autore i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

Medjunarodni festival klapa - Muzička svečanost krajem avgusta, koja podrazumijeva susret takmičara u klapskom pjevanju. Ova svečanost održava se u mjestu Perast, nadomak Kotora. Klapsko pjevanje je posebna vrsta muzičkog izrazavanja, odnosno pjevanja, svojevrsna prostorima Juznog Jadrana. Klapama iz Crne Gore, u tradicionalnom narodnom pjevanju, pridružuju se klape iz Hrvatske.

Ribarska noć Ova turistička manifestacija organizuje se na ulcinjskoj plaži. Održava se u avgustu i okuplja hiljade posetilaca ne samo iz Ulcinja, već i iz okolnih mesta. Tokom večeri služe se riba i vino, a za atmosferu je zadužen bogat kulturno-umetnički program sa nastupima folklornih i poznatih muzičkih grupa. Zabava traje do ranih jutarnjih časova.

Petrovacki Jazz festival -  godišnji je muzičkii festival koji se održava u Petrovcu i Budvi u Crnoj Gori. Osnovan je 2007. godine kao potreba za kulturnim promjenama u društvu i procesu transformacije kulturne politike Crne Gore. Od 2007. godine do danas organizirano je 10 festivalskih izdanja slobodnih glazbenih oblika jazza, a ove godine slijedi 11. Do sada je broj glazbenika koji su sudjelovali na Festivalu bio oko 800 (90 bendova) iz više od 22 zemlje kao što su SAD Italija, Njemačka, Austrija, Francuska, Danska, Nizozemska, Izrael, Velika Britanija, Island, Norveška, Ukrajina, Makedonija, Bugarska, Makedonija, Srbija, Japan, Poljska, itd.

Petrovačka noć - smatra se jednom od najljepših tradicionalnih manifestacija u Crnoj Gori i svojim kvalitetom privlači veliki broj posjetilaca – kako domaćih, tako i inostranih. Petrovac, ili poznatiji kao Petrovac na moru, manje je primorsko mjesto na crnogorskoj obali koje je najpoznatije po svojoj 600 metara dugoj , prekrasnoj pješčanoj plaži. Zapravo, Petrovac u poređenju sa življim mjestima Budvom i Sutomorem predstavlja mirniji turistički resort idealan za porodični odmor. Manifestacija Petrovačka obično se organizuje krajem avgusta, a glavni cilj je posjetioce upoznati sa crnogorskom mediteranskom kulturom, običajima, hranom, muzikom i autentičnim proizvodima, naravno uz mnogo pjesme, plesa i sportskih takmičenja. Kao takva, Petrovačka noć predstavlja i jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u špicu turističke sezone. Petrovačka noć je takođe i jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom, poznata još i kao fešta ribe, vina i muzike – koji su za posjetioce besplatni.

 

Manifestacije u septembru

Blues&Rock festival - je festival koji se odvija na velikoj i maloj sceni ljetnje pozornice u Starom Gradu Nikšiću, na Bedemu . Blues & Rock festival je sa jasnom vizijom, prepoznatljivim konceptom i line-upom. Žanrovski je veoma široko postavljen, pa se na festivalu mogu čuti različiti profili muzičara, izvođača, bendova… Jedna od misija festivala je takođe afirmacija mladih demo bendova. Festival svojim posjetiocima, izvođačima i partnerima nudi nezaboravna sjećanja koja se pamte i dugo prepričavaju.

Septembarski dani kulture - je manifestacija posvećena gradu Nikšiću. Tokom cijelog mjeseca organizuju se različiti programi kojima se građanima i posjetiocima predstavlja  potencijal i stvaralaštvo u kulturi, sportu, umjetnosti, privredi, turizmu…

Infofest Festival informatičkih dostignuća - INFOFEST je najznačajniji ICT događaj u regionu. Održava se u Budvi. U programu nastupaju vodeće svjetske i regionalne ICT kompanije, renomirani međunarodni eksperti, autori najboljih stručnih radova, ključni korisnici IC tehnologija...

Adriatic Parachuting Cup - Hercegnovsko takmičenje u sve popularnijem padobranstvu započelo je svoj život pre samo nekoliko godina i već privlači veliki broj poštovalaca ovog ekstremnog sporta.

Međunarodni festival klapa - festival klapske pjesme koji se svake godine održava u Perastu. Jedini je festival ovog muzičkog žanra u Crnoj Gori. Cilj i ideja festivala je promovisanje i čuvanje tradicije pjevanja a capella kao dijela muzičke baštine Crne Gore. Starinsko klapsko pjevanje u Boki nastavlja se na muzičku tradiciju specifičnog jednoglasnog pjevanja koje svoje najstarije korijene nalazi u peraškim bugaršticama, u obrednim molitvenim pjesmama, u običajnim počasnicama i pjesmama u kolu.

Mojkovačka filmska jesen Smješten u uzbudljivoj atmosferi planinskog područja Crne Gore, festival “Mojkovačka filmska jesen” osnovan je 1976. godine. Proteklih godina je uspostavio profil festivala čije su glavne nagrade namijenjene glumcima u kategorijama glavnih i epizodnih uloga. Festival se tradicionalno održava u zadnjoj sedmici septembra.

 

Manifestacije u oktobru

Dani širuna - je manifestacija koja se tradicionalno održava prvog vikenda u oktobru jer se širun, plava riba u Jadranu, pojavljuje u izobilju u ovo doba godine pa su ribari, mještani odlučili da zajedno sa gostima uživaju uz ukusnu ribu, vino, pivo, ruštule…bogat kulturno-zabavni program. U programu najčešće učestvuju Gradska muzika Budve, solisti i klape. U okviru manifestacije biće upriličeni dječiji program i sportske igre. Inače, pučku feštu od vina i ribe, organizuju Turistička organizacija Budve, Opština Budva i Klub za sportski ribilov“ Širun“.

Međunarodni televizijski festival je festival koji se svake godine održava u Baru krajem oktobra. U pitanju je smotra televizijskih ostvarenja koju posjećuju gotovo sve veće televizijske kuće iz regiona. Svojim učršćem televizije poput RAI, BBC, ZDF, FR3 i mnoge druge, svjedoče o kvalitetu festivala na kome se dodjeljuje Grand Prix, kao i nagrade po kategorijama. Svake godine, najzanimljivija je ona u domenu dokumentarnog i ekoloskog filma.

Nikšić guitar festival - je festival koji se svake godine održava u Nikšićkom pozorištu. Festival su 2005. godine osnovali istaknuti crnogorski gitaristi i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović, u sklopu aktivnosti NVO „Društvo gitarista Anagastum“, sa ciljem da se afirmišu najviši umjetnički standardi u izvođaštvu za gitaru. Tokom proteklih 14 izdanja festivala gosti grada Nikšića bili su izuzetni umjetnici, profesori na univerzitetima i muzičkim akademijama iz SAD-a, Francuske, Španije, Južnoafričke Republike, Japana, zatim Njemačke, Italije, Rusije, Norveške Velike Britanije…

Podgorički maraton Najveća tradicionalna sportska manifestacija u Podgorici. Trka međunarodnog tipa sa stazom Podgorica – Danilovgrad obuhvata niz disciplina: maraton, polumaraton, gradsku trku na 5 km… Popularna je i zbog velikog broja amatera koji u njoj učestvuju.

 

Manifestacije u novembru

Susreti pod starom maslinom - je međunarodni festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu i tradicionalno se održava od 1986. godine, a posvećen je dječjem literarnom I likovnom stvaralaštvu I stvaralaštvu za djecu. Dvake godine na Mirovici kod Bara okupi se veliki broj učesnika. Prema programskom konceptu, manifestacija je takmičarskog karaktera, pa stručni žiriji, formirani za svaki programski segment, selektuju i nagrađuju najbolje dječije radove, dok se odabranom piscu – laureatu, dodjeljuje nagrada “STARA MASLINA”, za doprinos ukupnom stvaralaštvu za djecu i mlade. Zasad maslina, koji je nastao kao rezultat tradicije da svaki laureat ovog Festivala posadi maslinu, obogatiće se još jednim mladim stablom. Ovaj neobičan spoj tradicije, lijepe umjetnosti, poruke mira i mediteranskog duha, koji u sebi pohranjuje pjesnički park, pravo je mjesto za održavanje književnih večeri i drugih tematskih performansa.

Maslinijada - je jedna tradicionalna manifestacija koja se održava u sklopu proslave Dana oslobođenja Bara. Manifestacija je značajna po tome, jer posjetioci i turisti mogu uživati gledajući ali i degustirajući masline, barsko maslinovo ulje, agrume, mandarine, pomorandže i druge proizvode tipične za primorski predio, a posebno za područje koje obuhvata opština Bar. Uz kulturno zabavni program, Maslinijadu dopunjava i izložba tradicionalnih narodnih nošnji koje su karakteristične za Bar i njegovu okolinu.

                                   

 

Manifestacije u decembru

Međunarodni festival glumca -  je pozorišna manifestacija koju organizuje „Nikšićko pozorište“, je prema svojoj programskoj koncepciji, u osnovi posvećena glumi i glumcu kao „osnovama dramske umjetnosti i pozorišta uopšte“. Na tom teorijskom, ali i praktičnom postulatu, koji na pijedestal stavlja „njegovo visočanstvo“ glumca utemeljen je „Međunarodni festival glumca“, koji se pod tim nazivom u Nikšiću organizovao već šesnaest puta.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda - je manifestacija koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj proizvođača hrane i pića, kao i proizvođača rukotvorina, umjetnina i suvenira. Promovišu se tradicionalni i autohtoni proizvodi, sa područja ne samo Nikšića, već i cijele Crne Gore, ali i zemalja regiona. Sajam se održava u sportskoj dvorani na prostoru od 1.500 m2 gdje je obezbijeđen bogat kulturno umjetnički program, nastupi brojnih folklornih društava, kao i program za najmlađe posjetioce. Na Sajmu svoje proizvode izlaže preko 250 izlagača, a u toku tri dana održavanja Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda posjeti preko 20.000 posjetilaca.

Decembarski dani kulture - je jedna od najbitnijih kulturnih manifestacija u glavnom gradu Crne Gore. Tokom par nedjelja organizuju se brojne promocije, likovne izložbe, koncerti i dramske priredbe.

DEUS – Decembarska umjetnička scena - Serija kulturnih dešavanja sa velikim brojem posjetilaca. Uključuje uglavnom pozorišne i muzičke spektakle koje prirđjuju umjetnici iz Crne Gore i zemalja okruženja.

Doček Nove godine - Na kraju svake godine,  u režiji opštinskih turističkih organizacija, na gradskim trgovima organizuje se svečani doček Nove godine. Dugu tradiciju ovakvih svečanosti posebno imaju Budva i Kotor gdje je zagarantovan vrhunski provod uz zvijezde domaće i strane estrade. Svečanosti počinju 31. decembra, a završavaju se 2. januara.

Kao što ste mogli vidjeti iz teksta, naša zemlja služi kao domaćin različitih festivala i manifestacija, pa ako planirate da nas posjetite, smatramo da je prava odluka da svoju posjetu uskladite sa nekim od njih.

 

 

Slika za Bokeljšku noć, Praznik mimoze, Kotorski ljetnji festival, Festival tamburaša, Festival folklora, Dan Bokeljske mornarice, Maslinijada preuzete sa sajta: https://upoznajcrnugoru.com/ 

Slika za Ratkovićeve večeri poezije preuzeta sa sajta: https://ratkoviceve.bijelopolje.co.me/ 

Naslovna slika preuzeta sa sajta: https://www.pobjeda.me/clanak/poceo-55-praznik-mimoze-u-herceg-novom-na-otvaranju-preko-25000-posjetilaca 

 

Subscribe to our newsletter to get exclusive discounts and new offers right in your inbox.

  +382 67 332 462